Pigmentinės dėmės ir kaip su jomis kovoti?

Žydrūnė
Odos ekspertė
Visi autoriaus straipsniai

Šiltasis metų laikotarpis padovanoja mums begalę malonių potyrių. Saulė, šiluma, atostogos, puiki nuotaika, kokybiškas poilsis, gyvenimo džiaugsmas, grožis - tai tik dalis asociacijų ir emocijų, kurios tampa galingu energijos impulsu išgyventi atėjusį šaltąjį periodą. Visgi, ne vienam iš mūsų nerūpestingoji vasara palieka odoje nelaukiamų ženklų. Tai - pigmentinės dėmės. Neskubėkite savęs teisti! Juk gražiausias yra laimingas žmogus, o stipriausias ginklas kovoje su nemaloniais padariniais - žinios ir… kosmetikos mokslo pasiekimai. Kviečiu jus į edukacinę kelionę 😊.

Kas gi tos pigmentinės dėmės? Tai apsauginių odos funkcijų sutrikimas, kai prigaminama daugiau pigmento melanino nei įprastai ir jis netolygiai susikaupia tam tikrose vietose (dažniausiai ant veido). Štai ir matome veidrodyje veidą, nusėtą didesnėmis ar mažesnėmis rusvomis dėmelėmis. Kilmės priežastys įvairios, tačiau pagrindinis rizikos faktorius visuomet yra UV spinduliai (būtent dėl to šis rūpestis labiausiai išryškėja po vasaros). 

Kodėl atsiranda pigmentinės dėmės? Pigmentaciją išprovokuoti gali neteisinga odos priežiūra, per stiprių kosmetinių priemonių naudojimas, agresyvios odos šveitimo ir kt. procedūros vasaros metu, netaisyklingas spuogų spaudymas... Tam įtakos turi ir vidinės priežastys: hormonų sutrikimas nėštumo, paauglystės ar menopauzės metu;  organizmo senėjimas, įvairios vidaus ligos, odos uždegiminiai procesai, maistinių medžiagų trūkumas... Beje, strazdanos, gražiai vadinamos „saulės bučinukais“, yra įgimtas pigmentacijos sutrikimas ir jis - pats nuostabiausias, nes tai, ką mūsų išvaizdoje „suderina“ gamta, yra tobula grožio išraiška. Įvertinkime šios „dizainerės“ pastangas adekvačiai, ji to verta! 😊

Kovoje su pigmentinėmis dėmėmis, šie faktoriai labai svarbūs! Visgi, renkantis “ginklų” arsenalą, būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kaip seniai jos atsirado. Daug lengviau paveikti dėmes, atsiradusias ne seniau, kaip prieš metus. O įsisenėjusiam pigmentui mažinti prireiks stipresnių priemonių ir ilgesnio laikotarpio. Kantrybė - vertybė 😉.

Ar yra “stebuklinga” priemonė nuo pigmentinių dėmių?  TAIP!

Pirmas žingsnis ir taisyklė Nr. 1 - VISADA ir VISUS metus naudoti priemones su SPFBe jų, net veiksmingiausios kosmetinės procedūros ilgalaikio rezultato nesuteiks...UV spinduliai yra saulės šviesos spektro dalis, jie skatina vitamino D gamybą, gerina nuotaiką, netgi, stimuliuoja kolageno sintezę mūsų odoje. Skamba puikiai, tačiau bėdos prasideda tuomet, kai prarandamas saikas!!! Mūsų odai didžiausią poveikį daro UVA ir UVB tipo spinduliai.

Šiltuoju periodu, kasdienei veido odos apsaugai rekomenduojama rinktis priemones su ne mažiau kaip SPF 20, o aktyviai leidžiant laiką gamtoje – SPF 50 apsaugą. Trumpesnio poveikio saulės apsaugos filtrą dažnai galima rasti dieniniuose kremuose ar skystuose makiažo pagrinduose, o ilgesniam buvimui lauke įsigykite atskirą, ilgesnio poveikio priemonę, skirtą efektyviai veido odos apsaugai. 

Kaip išsirinkti tinkamiausią apsaugą? Skaityk čia.


 

 

Antras žingsnis - PIGMENTINIŲ DĖMIŲ SKAISTINIMAS. “Jauno” pigmento ryškumą puikiai slopina priemonės su vitaminu C. Ne veltui kosmetikos rinkoje jų didžiausia pasiūla. Vitamino C skaistinamasis ir antioksidacinis poveikis neginčijamai įrodytas mokslo! Tik nepersistenkite su koncentracija, nes nuo 15% jis veikia kaip rūgštys, o prie jų odą pratinti reikėtų labai pamažu. Šis vitaminas puikiai tinka jaunai odai, kai dėmelės atsiranda dėl uždegiminių odos procesų; tiems, kas dar negali susitaikyti su gamtos dovanotu grožiu- strazdanomis 😊. Beje, švelniai, tačiau veiksmingai dėmelių skaistinimu rūpinasi niacinamidas - dar vienas kosmetikos rinkos “perlas”.


 

Trečiasis, slaptas „ginklas“- ANTIOKSIDANTAI. Jie neutralizuoja apie 70% aplinkos faktorių daromos žalos (žinoma, ir UV spindulių) ir atstato „teisingą darbinę atmosferą“ mūsų kūne. Antioksidantai lėtina melanino aktyvumą. Tai vitaminai, mineralai ir kt. maistinės medžiagos, kurių rasite daugumoje kosmetikos priemonių. Visgi, turintiems padidėjusią pigmentaciją, rekomenduojama pagalvoti apie stipresnes koncentracijas, esančias serumuose. Keletas žinomiausių: vitaminai A, C, E, visiems jau girdėtas niacinamidas (B3), medžiagos: žalioji arbata, resveratrolis, pycnogenolis, ferulinė rūgštis; antioksidacinę galią turi kosmetiniai aliejai… Būtinai įtraukite juos į grožio priežiūros procesą, nes sunku būtų atrasti tobulesnę PREVENCIJĄ ir KONTROLĘ!


 

 

Jei pigmentacija - įsisenėjęs procesas ir esate “brandžios jaunystės” etape, pagalbon tegul skuba Retinolis (vitaminas A). Daugumai suaugusių moterų (taip pat ir man pačiai) jis veiksmingiausia priemonė pigmento židiniams šviesinti (jau nekalbant apie kitus, mums žinomus poveikius). Tai viena aktyviausių medžiagų kosmetikos rinkoje, todėl reikėtų žinoti naudojimo ypatumus (apie jį rašėme Klausk Douglas Grožio eksperto grupėje). Dar vienas stipriai veikiantis ingredientas - Alpha arbutinas. Puikūs serumai duete su vitaminu C arba atskirai, tikrai suteiks matomą efektą. Ši medžiaga yra tiesiogiai atsakinga už pigmentinių dėmių skaistinimą. Alpha arbutiną galima tepti ir lokaliai - tik ant pigmentinės dėmės. Dėl savo aktyvumo, jis ne itin draugiškas saulei, todėl ypatingai rūpinkitės odos apsauga (o aktyvios saulės periodu geriau nenaudokite)!


 

Naikinant pigmentines dėmes, svarbų vaidmenį atlieka kosmetinės rūgštys. Jos padeda atsluoksniuoti paviršinį sluoksnį ir sumažinti problemą. Ypatingai rekomenduojama skvarbioji Glikolio rūgštis. Visgi, būtų idealu, jei pasitartumėte su kosmetologu kuri rūgštis ir kokia jos koncentracija tinkamiausia būtent jūsų situacijai spręsti. Juk kiekvieno ji - unikali ir vieno recepto visiems - neegzistuoja 😉.


 

Kai kosmetinės priemonės problemos įveikti nesugeba, galima kreiptis į estetinės medicinos specialistus. Bet… tiesa tokia, kad panaikinus pigmentinę dėmę lazeriu, nepanaikinama tikimybė atsirasti naujai… Tad vėl tenka pripažinti kasdienės odos priežiūros svarbą ir grįžti prie žinojimo, kokias priemones pasirinkti 😊.

Ačiū, kad keliavot kartu! Linkiu jums “lengvos kovos” su pigmentacija…

Niekada neabejokit, jog stipriausi grožį puoselėjantys ingredientai - šypsena ir gyvenimo džiaugsmą spinduliuojančios akys. Jie įveikia visus nesklandumus su 100% garantija!  😉

Turi klausimų? Prisijunk prie mūsų FB grupės Klausk DOUGLAS grožio eksperto ir konsultuokis su mūsų ekspertais arba rašyk į grozioekspertas@douglas.lt

antioksidantai apsauga nuo saulės nuo pigmentinių dėmių pigmentinės dėmės vitaminas C

GROŽIO PASAULIS DABAR DAR ARČIAU TAVĘS!

Atsisiųsk mūsų programėlę!