7 legendiniai kalėdiniai filmai

Straipsnis iš DOUGLAS 2020 ruduo/žiema žurnalo.

 

Geriausi visų laikų kalėdiniai filmai atneš švenčių dvasią į namus. Sąraše puikuojasi ir visiška klasika, ir šių dienų realybę atspindintys šedevrai. Ar visus matėte?

 

 

„Vienas namuose“ (1990)

Sunku rasti žmogų, nė karto nemačiusio filmo apie berniuką, vardu Kevinas, kurį šeima per Kalėdas netyčia palieka vieną namuose. Bet net mintinai žinodami filmo scenarijų, daugybė žmonių kasmet vėl iš naujo stebi Kevino nuotykius ir juokiasi stebėdami, kaip gudrus vaikas gina namą nuo plėšikų.

„Vienas namuose“ patinka ne tik mums – ši juosta buvo supersėkminga nuo pat pasirodymo kino teatruose. Ji viršijo visus įmanomus lūkesčius – net 27-erius metus filmas buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip daugiausia uždirbusi veiksmo komedija šalyje, kurioje yra sukurtas. Juosta buvo tokia sėkminga, kad sukurti keturi jos tęsiniai, trys vaizdo ir du stalo žaidimai, knyga ir krūva žaislų vaikams.

Filme Kevinas panaudoja daugybę išradingų triukų nusikaltėliams atbaidyti: jie nusidegina rankas, galvas, daugybę kartų krenta, jų galvos ne kartą sutrenkiamos sunkiais ir karštais daiktais. Nors filmo herojai atsistoja ir toliau kimba į darbą, mokslininkai teigia, kad tikrame gyvenime tokių sužalojimų joks žmogus greičiausiai neišgyventų, tad jokiu būdu nebandykite to pakartoti namuose.

Itin didelės sėkmės sulaukė ir pirmuose filmuose pagrindinį vaidmenį atlikęs aktorius Macaulay Culkinas. Tiesa, realiame gyvenime berniuko gyvenimas ne toks idiliškas – jam teko kautis gal ir ne su plėšikais, bet su gana bjauriais demonais, siautėjusiais šeimoje. 

Jo tėvai buvo įsivėlę į siaubingą skyrybų dramą, bandė iš sūnaus paveržti jo uždirbtus turtus, galiausiai ir pats aktorius išgyveno ne vienas skyrybas, tarp kurių ir itin nelengvas išsiskyrimas su Holivudo gražuole Mila Kunis. Vaikino karjera iš pradžių klostėsi neblogai, vėliau reikalai kiek aprimo, tačiau jis tikina iki dabar galintis į lauką išeiti pasivaikščioti tik paryčiais, nes tik tada jo nepersekioja gerbėjų minios, norinčios nufotografuoti „tą berniuką iš kalėdinio filmo“, į kino pramonės karuselę įsisukusį vos ketverių.

 

 

„Nuostabus gyvenimas“ (1946)

Šis Franko Capros filmas tapo tikra kino klasika, tiesa, ne iš karto. Kino teatruose jis pasirodė išsyk po Antrojo pasaulinio karo, tad vilties ir šviesaus rytojaus tema žiūrovams pasirodė per daug nutolusi nuo tikrosios gyvenimo realybės. Juk filme pasakojama Džordžo Beilio, nusprendusio atimti sau gyvybę, istorija. Lemiamu momentu Džordžui apsireiškia angelas, kuris parodo, koks pasaulis būtų be jo. Tik tolstant karo prisiminimams filmas buvo atrastas iš naujo ir tapo tikru hitu.

Nenuostabu, kad dabar jau ikonišku tapęs filmas Franką Caprą įklampino į šimtatūkstantines skolas. Bedford Falls miestelis, kuriame vyksta veiksmas, buvo pastatytas specialiai filmui, užėmė daugiau kaip pusantro hektaro plotą ir kainavo tiems laikams milžinišką sumą pinigų. Miestelyje buvo 75 parduotuvės ir gyvenamieji pastatai, 20 aukštų ąžuolų, gamyklos ir beveik trijų šimtų metrų ilgio gatvė – būnant filmavimo aikštelėje buvo nesunku įsijausti, kad esi tikrame gyvenamųjų namų rajone.

Frankas Capra pagal išsilavinimą buvo inžinierius, tad kartu su kolega specialiai „Nuostabiam gyvenimui“ sukūrė naują dirbtinį sniegą. Iki tol sniegą imitavo dažyti kukurūzų dribsniai, tačiau krisdami jie skleidė pašalinį garsą, trukdžiusį filmo garso kokybei. Tad Capra ėmėsi šią problemą spręsti – jis sumaišė gesinimo putas, cukrų ir vandenį ir taip išgavo tylesnę sniego versiją.

Paradoksalu, tačiau šis Kalėdų klasika tapęs filmas buvo filmuojamas vasarą tvyrant didžiuliam karščiui. Vienu metu dėl nepakeliamų sąlygų teko net nutraukti filmavimą, o akylesni žiūrovai pastebi, kad pagrindiniai veikėjai neretai atrodo gerokai suprakaitavę.

 

 

„Kaip Grinčas Kalėdas vogė“ (2000)

Žalias gauruotas padaras, kuris nemėgsta Kalėdų, gimė kur kas anksčiau, nei pasirodė šis filmas. Jis pirmą kartą aprašytas dar 1957 metais Dr. Seusso knygoje „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“. Paskui sukurta animacinė knygos ekranizacija, o galiausiai, 2000-aisiais, ir pilnametražis filmas su vienu talentingiausių aktorių Jimu Carrey.

Koks aktorius profesionalus, parodo ne tik vaidyba, bet ir tai, kas vyksta už kadro. Kad įkūnytų Grinčą, Jimas Carrey turėjo bene 100 dienų po tris su puse valandos praleisti grimo kėdėje, o iš tikrų jako plaukų pagamintas kostiumas nuolat kėlė tokį niežulį, kad aktorius tai prilygino kankinimams.

Tiesa, dėmesys kostiumams atsipirko – filmas pelnė Oskarą už geriausią makiažą ir šukuosenas. Filme gali nustebinti ir aktorių gimnastikos gebėjimai. Tokį lygį „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“ besifilmavę artistai pasiekė su „Cirque du Soleil“ akrobatų pagalba.

„Tegyvuoja meilė“ (2003)

Yra filmų apie romantiką ir yra – apie Kalėdas. Šioje juostoje susijungė abi idėjos ir... gimė kultinis filmas, kasmet prie ekranų pritraukiantis tiek pirmuosius bučinius skaičiuojančius įsimylėjėlius, tiek gausias šeimas. Kodėl šis filmas toks sėkmingas?

Jo režisierius – genialusis Richardas Curtisas. Filmas daugiabriaunis: gražus, ilgesingas, labai romantiškas, kartais liūdnas, o kartais – pašėlusiai linksmas. Be to, juostoje nusifilmavo brigada žymių Holivudo žvaigždžių, pradedant amžinu mergišiumi Hughu Grantu, seksualiąja Keira Knightley, modeliu Claudia Schiffer, baigiant tokiais kamerų grandais kaip ponas Bynas – Rowanas Atkinsonas ar talentingoji Emma Thompson.

Įdomu, kad kai kurios žvaigždės ne tik mezgė meilės romanus, bet ir nešė svarbią misiją. Kad ir ministro pirmininko mylimąją vaidinusi Martine McCutcheon – ji tikino savo vaidmeniu norėjusi apkūnesnėms moterims pasakyti: vyrai mumis žavisi, liaukimės save kritikavusios, nes tiesiog nėra priežasties to daryti. Tuo tarpu grožio ikona Keira Knightley filme nuolat dėvėjo beretę ne dėl stiliaus, o todėl, kad tik taip pavyko užmaskuoti didelį spuogą. Sunku patikėti, bet šis filmas buvo filmuojamas nuo pabaigos į pradžią. Ir filmą vainikavusi susitikimo scena oro uoste iš tikrųjų buvo pirmas kartas, kai visos žvaigždės filmavosi kartu.

 

„Elfas“ (2003)

Filmo „Elfas“ herojus Badis – kitoks nei visi. Jis – didžiulis žmogus mažyčių elfų pasaulyje. Supratęs, kad nepritampa prie kitų, Badis išsiruošia į Niujorką ieškoti savo tikrosios šeimos ir vietos gyvenime.

Nors filmas skirtas vaikams, suaugusieji jame taip pat randa sau artimų temų: mokėjimo džiaugtis mažais dalykais, tėčio ir sūnaus santykių ir sunkumų, kuriuos patiria keistuoliais laikomi žmonės. „Elfas“ dažname geriausių kalėdinių filmų sąraše atsiranda ir dėl komedijos genijaus Willo Farello, kuris tuo metu buvo dar tik kylanti žvaigždė, vaidybos.

„Elfas“ sėkmės sulaukė ne tik kino ekranuose. 2010-aisiais jo scenarijus buvo paverstas miuziklu ir per vieną savaitę uždirbo beveik pusantro milijono dolerių.

Tiesa, pats Willas Farellas sakė esąs nustebintas tokios filmo sėkmės. Pasak aktoriaus, „Elfas“ galėjo būti paskutinis jo filmas, jei nebūtų buvęs toks sėkmingas.

 

„Atostogos“ (2006)

„Atostogos“ dažnai vadinamos vienu nuspėjamiausių kalėdinių romantinių filmų, tačiau niekas nedrįsta ginčytis, kad jis yra be galo šmaikštus, mielas ir jaukus. „Los Angeles Times“ kino kritikė Carina Chocano kartą pasakė, kad šio filmo kalėdinis efektas beveik toks pat teigiamas kaip Kalėdų senelio atvykimo.

Filmas, kuriame vaidina aukščiausio lygio aktoriai (Judas Law, Cameron Diaz, Kate Winslet, Jack Black), prasideda, kai dvi moterys iš skirtingų pasaulio kampelių nusprendžia Kalėdų laikotarpiu susikeisti namais. Šis iš pažiūros netikėtas sprendimas abiejų moterų gyvenimus apverčia aukštyn kojomis ir padeda rasti ilgai ieškotą meilę.

Nors idėja apsikeisti namais gali pasirodyti keista, tai nėra tik filmo kūrėjų fantazija. Interneto svetainės, leidžiančios tai padaryti, iš tiesų egzistuoja ir pasirodžius filmui tapo labai populiarios. Tokios populiarios, kad Jungtinės Karalystės policija turėjo išleisti oficialų perspėjimą visuomenei neleisti savo namuose gyventi nepažįstamiems žmonėms ir saugotis tapatybės vagysčių bei rimtesnių su tuo susijusių nusikaltimų.

 

„Mažosios moterys“ (2019)

Šis 2019-ųjų filmas – tai jau septintoji 1868-aisiais parašyto to paties pavadinimo romano adaptacija kine. Kultine tapusi istorija pasakoja apie keturias seseris, jų virsmą moterimis ir skirtingus likimus. Filmas žiūrovus nukelia į XIX amžių ir aktoriai neleidžia nė akimirkai tuo suabejoti. Tam, kad kuo įtikinamiau pavaizduotų filmo laikmetį, aktoriai turėjo specialius dialogo ir kalbos mokytojus, nuodugniai analizavo laikotarpį bei mokėsi to meto etiketo normų bei manierų.

Kad ir koks tai nemalonus sutapimas, tačiau aktorių komandai įsijausti padėjo ir tai, kad didelė jų dalis susirgo ir ūmiai kosėjo filmavimo metu. O juk ne paslaptis, kad būtent vienos jų seserų skarlatina tampa bene pagrindiniu filmo įvykiu.

GROŽIO PASAULIS DABAR DAR ARČIAU TAVĘS!

Atsisiųsk mūsų programėlę!