Alkoholis kosmetikoje - siaubas ar draugas?

Žydrūnė
Odos ekspertė
Visi autoriaus straipsniai

“Baimės akys didelės”, todėl kartais, dėl informacijos stokos, emocijoms suteikiame per didelę galią. Žmogiška pasiduoti kraštutinumams, tačiau šį polinkį tobulai kontroliuoja logika 😊 Ar tikrai alkoholis - nuodas kosmetikoje? O kaip reaguosite, jeigu pasakysiu, jog pantenolis, glicerinas, retinolis irgi yra alkoholiai? Keistoka, argi ne? 😉

 

Ši intriga ne dėl linksmumo, provokuoju jūsų smalsumą, nes… ne visi alkoholiai yra blogi. Kosmetikoje galime rasti skirtingų rūšių alkoholių, vadinamų “geriečiais” ir “blogiečiais”.

“Blogiečiu” dažniausiai vadinamas klasikinis etanolis (alcohol, methanol, ethyl alcohol, isopropyl alcohol, denatured alcohol…) kuris gaminamas iš to paties alkoholio, kaip ir stiprieji gėrimai, tik jis denatūruojamas, kad nebūtų tinkamas vartoti kaip maistas. Šį faktą paminėjau dėl to, jog suprastumėt- tai švarus, aukščiausios kokybės produktas.

Kodėl jis dedamas į kosmetikos priemones?

  • Tai puikus tirpiklis, kuris gali ištirpinti tam tikrus ingredientus, kurių negali ištirpinti vanduo (ypač dažnai jis dedamas į priemones su salicilo rūgštimi). Dėl to tampa lengviau juos įkomponuoti į kosmetikos formules;
  • Etanolis palengvina kosmetikos produktų tekstūras – jos įgauna vientisą pavidalą ir  tampa lengviau paskirstomos ant odos (dažnai naudojamas SPF priemonėse tam, kad šių priemonių tekstūros taptų lengvesnės);
  • Etanolis padeda kai kurioms medžiagoms prasiskverbti į gilesnius epidermio sluoksnius;
  • Turi poras sutraukiamąją funkciją, veikia antiseptiškai, konservantas ir t.t.

Kodėl “blogietis”? Nes "tirpina" odos apsauginį barjerą, dėl ko oda išsausėja, tampa dirglesne. Nualinus odą gali paūmėti turimų odos ligų (aknės, rožinės, egzemos ir kt.) simptomai. Gali atsirasti priešlaikinių odos senėjimo požymių ar paryškėti jau esami ir pan.. Štai dabar, manau, akys jau tikrai didelės 😊. Skubiai kviečiamės LOGIKĄ! 

Atminty iškilo vienos gastroenterologės retorinis klausimas - “Kas atsitiktų organams, jeigu suvalgytume troškinį vien iš čili pipirų?” O kaip patiekalo skonį veikia vienas čili pipiriukas?

Štai čia ir atsakymas! Nėra nuodingos kosmetikos, yra kosmetika, netinkama mūsų individualiems odos poreikiams!!! SVARBIAUSIA - JAUSTI KO REIKIA BŪTENT MUMS!  Neigiamas alkoholio poveikis tikrai gali pasireikšti, jei jūsų oda plona, jautri, turite odos ligų, pažeista natūrali jos apsauga ir pan... Tuomet, atidžiau sekite produktų aprašymus ir venkite kontakto su „blogiečiais“. Net neturint nusiskundimų, stenkitės, kad alkoholis nedominuotų pirmoje ingredientų eilutėje. Kaip rašiau- vienas čili pipiriukas tik pagerina skonį (arba, šiuo atveju, veikia pvz. kaip kosmetikos konservantas), žalą išprovokuoja per didelė KONCENTRACIJA. Dažniausiai, šią klaidą daro jauni žmonės, įsigydami daug stipresnio poveikio kosmetikos produktų nuo bėrimų ir naudodami juos vienu metu. ES kosmetikos ir higienos prekių Reglamentas - labai griežtas ir jo privalo laikytis visi kosmetikos gamintojai. Be to, formulėse visuomet yra žalingą alkoholio poveikį neutralizuojančių medžiagų. Ne veltui formulių kūrimas toks sudėtingas, mokslinių žinių reikalaujantis darbas.

Pasakojimą norisi užbaigti „gražia gaida“. Kas gi tie „geriečiai“?

Tai - RIEBIEJI ALKOHOLIAI. Pavadinimas gali klaidinti, nes jame irgi yra žodis „alcohol“: cetyl, cetearyl, stearyl, lanolin, behenyl, myristyl, lauryl alcohol, glycol ir t.t. Jie nedaro blogo poveikio, naudojami kaip emulsikliai, tirštikliai, minkštikliai, padeda išsaugoti drėgmę, maitina, suteikia odai komforto jausmą. Jie augalinės kilmės, tinkami bet kokiai odai.

Linkiu, kad ši informacija išsklaidytų mitus ir leistų į kosmetikos priemones žiūrėti be baimės, pasirenkant saugiausią versiją, tinkamą būtent jūsų odos būklei. „Draugas“ ar „baubas“, priklauso tik nuo mūsų žinojimo. O jūs jau žinote... 😊

GROŽIO PASAULIS DABAR DAR ARČIAU TAVĘS!

Atsisiųsk mūsų programėlę!