Supakuota meilė

 

Kalėdos neįsivaizduojamos be gražiai supakuotų dovanų, tačiau keliautojui iš praeities tai gali pasirodyti netgi labai keista! Ar žinote, kaip klostėsi dovanų pakavimo tradicijos? Kada atsirado spalvotas popierius, lipnioji juostelė, kas įkvėpė dovanas dėti į kojines? Ir kokie patarimai XXI amžiuje padės meilę aplinkiniams pademonstruoti su dviguba jėga.

Kai kam gali kilti klausimas, kodėl dovanas apskritai reikia pakuoti? Atsakymą pateikia mokslas. Ne vienas tyrimas parodė, kad žmonės geriau vertina tas dovanas, kurios yra gražiai ir tvarkingai supakuotos. Spalvingas dovanų pakavimo popierius nuteikia šventiškai, pakelia nuotaiką ir palieka malonių prisiminimų, ypač vaikams.

Pakuokite dovanas į paprastą rudą popierių, sujuoskite patinkančiais siūlais ir pagražinkite paties kurta atvirute ar kadagio šakele.

Pakuojant dovanas puikiai tarnauja ir nepanaudotos stalo servetėlės.

 

Pirmasis dovanų pakavimo popierius buvo išrastas 1509 metais. Tikriau tariant, tai buvo ne popierius, o labai plonyčiai, nepraktiški tapetai, kurie tik įgudusių vyniotojų rankose nepavirsdavo į skutus. Tik po kelių šimtų metų, 1745-aisiais, teikiamus lobius žmonės ėmė pakuoti į audinį ar paprastą rudą vyniojamąjį popierių, taip pat naudotą maistui pakuoti, – šiuo metu ši tradicija atgimsta visa jėga, ypač populiarėja perdirbtas popierius.

Kalėdinės kojinės – viena gražiausių ir mieliausių dovanų pakavimo tradicijų.

 

Dabartinį mums įprastą dovanų vyniojimo būdą išpopuliarino Joyce’as Clyde’as Hallas ir jo brolis Rollie’s, populiariųjų atvirlaiškių „Hallmark Cards“ įkūrėjai. Būtent jie 1917 metų žiemą ėmė žmonėms siūlyti spalvingą ir gerokai tvirtesnį šventinį popierių, kuriuo dekoruodavo savo vokų vidų. Sulaukę neįtikėtino susidomėjimo, Hallai tokį popierių pradėjo spausdinti didžiuliais kiekiais ir tradiciją paskleidė po visą Vakarų pasaulį. Ir taip, dabar tai – ir milžiniškas verslas. Skaičiuojama, kad vien JAV žmonės kasmet kalėdiniam vyniojamajam popieriui išleidžia beveik tris milijardus dolerių.

Kita populiari idėja – dėti dovanas į kojines, tai labai dažnas motyvas Holivudo filmuose. Kaip ši tradicija atsirado, galima sužinoti nebent iš legendų apie šv. Mikalojų, dabartinio Kalėdų Senelio prototipą. Viena legenda byloja, kad jis, išgirdęs kalbantis vargšą tėtį su dukromis, norėjo jiems padėti. Žinodamas, jog šeima išmaldos nepriims, naktį prisėlino prie jų namo ir pro langus įmetė kelis maišelius auksinių monetų. Vienas maišelis neva įkritęs į kojinę. Anot kitos legendos, visi maišeliai sukritę į ant židinio džiūstančias kojines. Trečia teigia, kad tai buvusios visai ne auksinės monetos, o trys aukso kamuoliai. Kad ir kaip ten būtų, žinome: kojinių kabinimo ir dovanų palikimo jose tradicija kilo Europoje ir taip įsišaknijo, kad dabar tokių kojinių specialiai Kalėdoms pagaminami milijonai.

Naudinga gali būti kiekviena skiautelė – neišmeskite atraižų ar kiek pasilamdžiusio popieriaus.

Su plastiko atsiradimu, taigi 1928–1930 metais, dovanoms vynioti pradėtas naudoti celofanas, tais pat metais į dovanų pakavimo sceną įžengė ir lipnioji juosta, tapusi nepakeičiama iki pat šių dienų.

Jei per Kalėdas nukeliautume į egzotiškus kraštus, dažnas iš mūsų nustebtų. Kinijoje kalėdinės dovanos dažniausiai būna supakuotos į paprastą raudoną popierių, nes būtent raudona laikoma sėkmės spalva. Be to, kartu su kalėdine dovana būtų įteiktas ir raudonas obuolys, tapęs tarsi šios šalies Kalėdų simboliu. Būtent raudonų obuolių su specialiais simboliais prisipildo didžiųjų Kinijos miestų prekybos centrai.

O štai šventiniu laikotarpiu apsilankę Afrikoje nustebtume. Ten dovanos nevaidina beveik jokio vaidmens. Švenčiantieji Kalėdas eina į bažnyčią ir dovanų tradicijos neturi – tai daro labai retai. O jeigu ir skiria tam dėmesio, tai būna nauji drabužiai bažnyčiai ar kažkas labai naudingo: mokyklinės knygos, muilas ar žvakės. Ir kas jau kas, bet įpakavimas ten turi labai mažai reikšmės.

Dovanos netelpa į vieną pakuotę? Sudėkite jas į krepšelį... 

...arba paprasčiausią stiklainį.

Pastaruoju metu kyla vis daugiau judėjimų, nusiteikusių prieš dovanų pakavimą. Nors tai ir graži tradicija, padedanti sukurti kalėdinę nuotaiką, skaičiuojama, kad kasmet vien JAV į šiukšlių dėžę išmetama apie 4 milijonus tonų kalėdinio popieriaus ir dovanų maišelių. Štai kodėl verta išsaugoti senus dovanų maišelius ir naudoti vėl ir vėl, pakuoti dovanas originaliai, panaudojant senus žurnalus, tapetus, audinius, tupdyti jas į krepšelius, gražiai dekoruotas dėžutes nuo batų ar kojines, o paties sukurtąsias puošti gamtos gėrybėmis. Puiki idėja pirkti jau supakuotus dovanų rinkinius – taip sutaupysite laiko, o dovana atrodys pribloškiamai.

Neišmeskite mažų ir didelių dėžučių – per Kalėdas jų prireiks. Liks perrišti siūlą ar kaspiną ir jos atgims iš naujo. 

Kankorėžis – dar vienas puikus dovanų dekoravimo elementas.

Beje, Japonija jau rodo pasauliui pavyzdį – ten į madą grįžta senovinis dovanų pakavimo į specialią medžiagą – furošiki – būdas. Išvyniojus dovaną, gražią medžiagą galima naudoti neribotą kiekį kartų.

 

 

DAR KELI DOVANŲ PAKAVIMO PATARIMAI

 

Nebūtina naudoti popieriaus, pakuojant dovaną puikiai tarnaus ir medžiagos skiautė...

 

Įrėminkite dovaną ir tikrai sulauksite plojimų! Juk į tokius rėmelius tilps ir gražiai pritaisytas sužadėtuvių žiedas, ir kūdikio kojinaitės.

 

Jei netenkina dėžutės spalva, visada pagelbės dažai.

Tegul pakavimas tampa romantiška šeimos tradicija. Dar smagiau, kai dalį įpakavimo vėliau galima suvalgyti.

Įkvepianti istorija pamoka

GROŽIO PASAULIS DABAR DAR ARČIAU TAVĘS!

Atsisiųsk mūsų programėlę!