Viskas apie odos priežiūrą žiemą + vertingi patarimai odos jaunystei

Straipsnis iš DOUGLAS 2020 ruduo/žiema žurnalo.

Agnė Pačekajė. Nuotraukos Vytenio Kriščiūno.

 

Douglas odos priežiūros ekspertė Žydrūnė Miliukaitė išduoda, kaip prižiūrėti odą šaltuoju metų laiku ir kokios priemonės bei įpročiai mums dovanos jauną, stangrią odą taip ilgai, kaip to norime.

 

– Ar tiesa, kad žiemą kremą tepti reikėtų likus pusvalandžiui iki išėjimo į lauką, antraip galima pakenkti odai?

– Jei planuojate eiti į lauką, vertėtų dieninį drėkinamąjį kremą tepti kiek anksčiau nei veriant duris. Bet kai moterys nusprendžia rinktis tik riebius maitinamuosius kremus, nes drėkinamasis neva ant odos gali užšalti, klysta. Mūsų kūno temperatūra neleis kremui užšalti. (Juokiasi.)

 

– Kokia yra didžiausia odos problema žiemą?

– Sausėjimas. Šaltis, vėjai, orų kaita, sausas patalpų oras, įvairi techninė įranga, net kompiuteriai vagia drėgmę iš odos. Anksčiau oda nepatirdavo tiek dirgiklių kiek dabar, štai kodėl natūralaus odos drėkinimo nepakanka. Todėl žiemą odą būtina drėkinti papildomai. Tai paprasčiausia padaryti naudojant kremą.

 

– Kuo skiriasi kremas, skirtas tai pačiai moteriai prižiūrėti odą vasarą ir žiemą?

– Jau spalio viduryje verta pakeisti naudojamą dieninį kremą į kiek riebesnį. Tarsi palypėti vienu laipteliu aukštyn. Riebios odos šeimininkės, vasarą naudojusios lengvą gelinį kremuką, galėtų įsigyti kiek tirštesnės konsistencijos priemonę mišriai odai. Ir taip toliau. Kartais padeda triukas sodresnį naktinį kremą tepti dieną, lengvesnį – naktį. Bet tada dieną nepamirškite apsaugos nuo saulės spindulių, nes naktiniuose kremuose jos nebūna. Geriausia prieš išsirenkant kremą pasikonsultuoti su kosmetologe ar Douglas konsultante parduotuvėje – ten dirba specialistės, kurios tikrai pasiūlys tai, kas jums tinkamiausia.

 

– Galbūt kai kurios moterys, pripratusios prie savo kremo, bijos jį šaltajam sezonui keisti į kitą?

– Būti neištikimoms kremui – net labai sveika. Tai odai tik į naudą. (Juokiasi.)

 

– Ar apsauga nuo saulės žiemą irgi aktuali?

– Jei vykstame slidinėti, turime naudoti apsaugą kaip ir vasarą – 30–50 SPF. Jei tiesiog leisime laiką gamtoje Lietuvoje, pakaks priemonių su 15–20 SPF. Bet visiškai nesaugoti odos nuo saulės spindulių negalima. Mokslininkai ištyrė, kad iki 90 procentų matomų senėjimo požymių sukelia UV spinduliai. Šie spinduliai, kurie valgo mūsų jaunystę, pralenda ir pro debesis, ir pro ofiso stiklą, o jei saulėtą žiemos dieną kelias valandas lauke statysite besmegenius, galite ant odos rasti ir naujų pigmentinių dėmelių.

 

– O ką daryti, jei lauke minusas ir planuojame kelias valandas praleisti gamtoje?

– Nustatyta, kad tvyrant 8 laipsniams šalčio mūsų prakaitinės-riebalinės liaukos nustoja veikti. O juk jos atsakingos už natūralią odos apsaugą ir drėkinimą. Štai kodėl einant į gamtą reikalingi apsauginiai maitinamieji kremai arba pudros. Maitinamuosiuose kremuose daugiau aliejų, jie tarsi uždeda ant veido apsauginę plėvelę ir taip iš odos neišgaruoja drėgmė.

 

– Ar dekoratyvinė kosmetika apsaugo nuo šalčio?

– Žinoma. Todėl žiemą apdairios moterys liaujasi naudojusios lengvus CC kremukus su spalva ir renkasi tirštesnės konsistencijos pudras, prieš tai odą padengia baze, viską vainikuoja biria pudra. Žiemą galime daugiau dažytis – tai odai tik į naudą.

 

– Kaip žiemą apsaugoti lūpas?

– Neiti į lauką jų nepadengus vazelinu, blizgiu, lūpų dažais ar kita apsaugine priemone. Juk ant lūpų beveik nėra riebalinio sluoksnio, tad jos labai pažeidžiamos. Taip pat verta periodiškai jas nuvalyti šveitikliu – taip lūpos atrodys lygios, švelnios, o joms skirtos priemonės dar geriau į jas susigers. Venkite priemonių su mineraliniu aliejumi ir parafinu, nes pastarieji dar labiau išsausins lūpas. Labai naudingas bičių vaškas – minkština, saugo, yra natūrali priemonė.

– Ką manote apie moteris, kurios ieško natūralumo ir užuot naudojusios kremą žiemą tepa odą aliejumi?

– Taip, aliejai tikrai maitina odą, tinka apsaugoti nuo šalčio, bet užkerta kelią bet kokiam drėkinimui. Juk tai labai didelė molekulė, ji negali prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius. Ilgai užsižaidus aliejais, galima veido odai padaryti labai daug žalos. O ir kam žaisti? Pasitikėkite kosmetikos produktų gamintojais – šioje pramonėje kasmet padaromas milžiniškas progresas. Į produktų kainą įskaičiuota ne tik ingredientų ir pakuočių kaina, bet ir laboratorijos darbuotojų, mokslininkų darbo užmokestis, jie sukuria produktus, kurie tikrai veikia. Gal ne iš karto, bet investicijos pasiteisina. Kas rūpinasi oda, tas ilgam atideda senėjimo požymių atsiradimą.

 

– Kaip manote, ar šiuolaikinės moterys bijo pasenti?

– Labai. Bijo net visiškai jaunos. O iš tiesų jos sensta vėliau, dauguma moka prižiūrėti odą ir raukšlelių ant jų veidų nesimato labai ilgai. Kartais ir ant penkiasdešimtmetės odos įžvelgti raukšlelę su odos tyrimo aparatu būna tikras iššūkis. Bet tegul verčiau moterys bijo pasenti ir rūpinasi oda, nei apsileidžia ir keturiasdešimties nustemba: kam tas prausiklis?

 

 

– O kada vertėtų pradėti naudoti priemones nuo raukšlių?

– Tai labai individualu. Jei labai norisi, trisdešimties galima pradėti įvedinėti šias priemones. Prie mėgstamos kosmetikos prijungus kad ir peptidų serumą, rezultatas bus matomas.

 

– Kokia priemonė, jūsų nuomone, yra must try – tiek žiemą, tiek vasarą visiems odos tipams?

– Mums normalu turėti blakstienų tušą, lygiai taip turėtų būti įprasta periodiškai palepinti odą drėkinamąja kauke. Jų dabar toks didelis pasirinkimas! Ypač malonios naktinės, kai padengusi veidą eini miegoti, o produktas intensyviai lepina odą. Vasarą tokią kaukę verta tepti du kartus per savaitę, žiemą – dar dažniau. Kartais jaunos merginos atbėga pirkti kremo nuo raukšlių, o mes sakome: pradėkite nuo drėkinamosios kaukės. Ir pačios įsitikina, kad tai veikia.

 

– Kokia, jūsų nuomone, pagrindinė odos jaunystės paslaptis?

– Moterys – kaip gėlės: nelaistysim – nežydėsim. Tuo ilgiau atrodome jaunos, kuo teisingiau drėkiname odą. Tiek iš išorės, tiek gerdamos daug vandens. Šios taisyklės niekas niekada nepakeis. Taip pat gėles reikia tręšti. Tas pats ir su oda. Nuolatinė bazinė odos priežiūra yra kita gražios odos paslaptis: rytą vakarą trys produktai: prausiklis, tonikas, drėkiklis turi būti mūsų nuolatiniai palydovai. Negali būti nė vienos laisvos dienos nuo šios rutinos.

Douglas Odos priežiūra odos priežiūra žiemą veido odos priežiūra

GROŽIO PASAULIS DABAR DAR ARČIAU TAVĘS!

Atsisiųsk mūsų programėlę!